USAHAWAN KEDAI MAKAN KECIL-KECILAN

 

Nama  : Kedai Makan Mee Kari Udang Lipan / Nur Fatihah Bt Muhammad Saad

Umur    : 22 Tahun

Ahli      : 2017

 

Latar belakang

Nur Fatihah atau lebih mesra disapa Tiha memulkan perniagaan pada awal tahun 2012. Kedai makan beiau menjadi viral kerana menu utama adalah berasaskan udang lipan seperti mee kari udang lipan dan udang lipan goring. Antara menu lain yang agak popular di kedai makan beliau adalah Satay, Nasi Ayam serta makanan bergoreng yang lain. Waktu operasi kedai adalah dari jam 12.30 tengahhari hingga 10.30 malam

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum beliau terlibat dengan kelas ICT di PI, beliau hanya mempunyai target customer dikalangan warga Sungai Besar dan Kampung Sungai Haji Dorani sahaja. Pendapatan beliau mencecah RM2000 sebulan. Pekerja kedai tersebut juga terdiri dikalangan ahli keluarga sendiri.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Selepas penglibatan beliau dalam kelas ICT di PI, beiau mula mempromosikan kedai makan beliau dengan kekuatan menu utama yang berasaskan udang lipan di laman-laman sosial hasil daripada mengikuti kelas kelas pemasaran dan pengurusan kewangan oleh petugas PI. Beliau juga sudah mula menggajikan pekerja. Pendapatan beliau kini mencecah RM4000 sebulan dengan pertambahan pelanggan yang terdiri dari golongan luar pekan dan dalam.