Sentiasa amalkan etika media sosial yang baik dan bijak bezakan antara berita fitnah atau maklumat sama ada ia benar atau tidak.

Gunakan hak kebebasan bersuara dengan penuh bertanggungjawab dan integriti.

#EtikaMediaSosial
#FreedomOfSpeechNotFreedomToLie
#JanganBohong
#KebebasanBersuaraBukanKebebasanBerbohong

107927758 1590976607738444 8663692586630134954 o
#MCMC
#NoLies

Pertandingan Video Pendek 2018

 

Pusat Internet Kg Sungai Haji Dorani ingin menjemput komuniti setempat untuk menyertai Pertandingan Video Pendek Amalkan Cara Hidup Sihat Dalam Kalangan Orang Kurang Upaya(OKU) Peringkat Kebangsaan 2018.

Kerjasama antara Bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga Kementerian Kesihatan Malaysia dan Majlis Kebangsaan Bagi Orang Kurang Upaya mengajak orang ramai untuk menyertai  PERTANDINGAN VIDEO PENDEK mengenai Amalan Cara Hidup Sihat Dalam Kalangan Orang Kurang Upaya (OKU) di peringkat Kebangsaan 2018.

Tema video adalah JOM AMALKAN CARA HIDUP SIHAT!

Mesej video berdasarkan 5 skop amalan cara hidup sihat.

  1. Aktiviti Fizikal
  2. Makan secara sihat
  3. Tidak merokok
  4. Bijak menangani stress
  5. Sihat tanpa alcohol

Sila hantarkan penyertaan lengkap ke emel Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. sebelum atau pada 1 September 2018.

Sekian, terima kasih.

MyDestination bm

Untuk makluman, pihak Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia (KPK) sedang menganjurkan Kempen  Media Sosial #SayangMalaysia  melalui Pertandingan Foto dan Video Pendek 2018 di media sosial dengan subtema yang menarik bermula Januari hingga Disember 2018 mengikut tema-tema yang telah ditetapkan. Kempen ini juga merupakan inisiatif lautan biru kebangsaan (NBOS) antara Jabatan dan Agensi kerajaan serta pihak swasta.

Objektif pertandingan ini adalah sebagai salah satu usaha untuk menjadikan Malaysia sebagai destinasi utama pelancongan serta menggalakkan pelancong domestik dan luar negara menggunakan platform media sosial untuk mengabadikan detik indah dan keunikan semasa berada di Malaysia.

Bagi menyertai pertandingan ini, peserta perlulah memuatnaik foto atau/dan video pendek berdurasi antara 30 hingga 60 saat di media sosial seperti Facebook, Twitter dan Instagram dengan hashtag #SayangMalaysia dan hashtag #MyDestination (mengikut setiap subtema yang dipilih). Untuk makluman, peserta boleh menyertai kesemua subtema sepanjang tahun 2018 dan berikut adalah subtema bagi setiap pertandingan tersebut:

 

Tajuk Subtema

Tarikh Pertandingan

1

#MyCuisine

Januari hingga Februari (berakhir 28 Februari 2018);

2

#MyDestination

Mac hingga April

3

#MyCulture

Mei hingga Jun

4

#MyShopping

Julai hingga Ogos

5

#MyHeritage

September hingga Oktober

6

#MyFamilyFun

November hingga Disember

 

Bersama-sama ini kami lampirkan poster pertandingan untuk rujukan dan maklumat lanjut berkaitan pertandingan ini boleh didapati di laman web rasmi Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia di http://www.motac.gov.my/sayangmalaysia.

 

Sungai Haji Dorani merupakan salah sebuah kampung di Pekan Sungai Besar yang terdapat dalam negeri Selangor, dan juga merupakan satu dari mukim yang terletak dalam pentakbiran daerah Sabak Bernam. Kampung Sungai Haji Dorani terletak di antara Pekan Sungai Besar dan Sekinchan. 

 

:: AHLI PARLIMEN, AHLI DEWAN UNDANGAN NEGERI, PEGAWAI DAERAH, PENGHULU DAN KETUA KAMPUNG ::

AHLI PARLIMEN

YB Cikgu Muslimin Bin Yahaya

 
ADUN KAWASAN

YB Dato' Mohd Imran Bin Tamrin

 

PEGAWAI DAERAH

Tuan Nasir Bin Mamat

 
PENGHULU

 

En. Saiful Azmi Bin Abd Rahman

 

KETUA KAMPUNG

 

En. Shamsharol Bin Mohamed Yusoff

 

Sumber Rujukan / Carian : { http://www2.selangor.gov.my}